Tudástár - Professzionális párásító rendszerek működése, felépítése

Nagy nyomás

Maradéktalan, nedvesedésmentes párásítás eléréséhez 70-100 bar közötti nyomáson kell a vizet porlasztani. Ez a szokásos 2-4 bar-os ivóvíz hálózati nyomás 30-40-szerese! Ekkora nyomáson jönnek csak létre ugyanis azok a mikroszkopikus méretű vízcseppek, amelyek maradéktalanul képesek elpárologni. (Megtévesztő lehet, hogy sok esetben a nagy nyomást (high pressure) ennél kisebb, sőt akár jelentősen kisebb nyomás értékekre, pl. akár 6 bar-ra is alkalmazzák. Javasolt ezért a konkrét nyomás értékét ellenőrizni a vizsgált rendszernek.)

 

Nagynyomású szivattyúk

A párásításhoz szükséges nagynyomású vizet jellemzően dugattyús szivattyúkkal állítják elő. A szivattyúk tartósságát a dugattyúk anyaga jelentősen befolyásolja. A szivattyú gyártók jellemzően az alábbi megoldásokat alkalmazzák:

- acéldugattyús szivattyú – kis igénybevételre készül, napi néhány óra használatra, pl. otthoni célú teraszhűtésre használható.
- acéldugattyú kerámia bevonattal – közepes igénybevételre, jellemzően napi 12 órát meg nem haladó felhasználásokra alkalmas, például ipari munkahely hűtésre 1-2 műszakos munkarendben
- kerámia dugattyús szivattyú – nagyon tartós, akár folyamatos, napi 24 órás üzem mellett is évtizedes élettartammal. Ezeket a szivattyúkat nevezzük ipari szivattyúknak, mert bármilyen igénybevételre használhatók.

A nagynyomású szivattyúk kapacitását liter/perc-ben szokás megadni.

- kis kapacitás: 0-1 l/p
- átlagos kapacitás: 1-8 l/p
- nagy kapacitás: 10-50 l/p

 

Nagynyomású fúvókák

A porlasztás minőségét a speciális fúvókák jelentősen befolyásolják. Minél szabályosabb a furat, amin keresztül a porlasztás történik, annál homogénebb méretű vízcseppek keletkeznek és annál hatékonyabb a párolgás. A fúvókákat jellemzően rézből készítik és nikkelezéssel felületkezelik, de speciális igényekhez gyártanak rozsdamentes, saválló és élelmiszeripari előírásoknak is megfelelő fúvókákat.

A fúvóka minőségét azonban elsősorban a furat anyaga határozza meg. A furatok az alábbi anyagokból készült fejekbe kerülhetnek:

- acél – átlagos felhasználásokra, a nagynyomású víz koptató hatásának rövidebb távon áll csak ellent, jellemzően egy-két évente cserélni kell.
- kerámia – keménysége miatt a furat nem kopik olyan gyorsan és nagyon szép a porlasztási képe, így speciális párásítási feladatokra jól alkalmazható.
- rubin – a legújabb technológia, speciális párásítási feladatokra használható. A furat egy üveglapba ragasztott rubin darabkában található, amit lézerrel készítenek. Ennek köszönhetően nagyon szabályos a furat és így a porlasztási kép. Keménysége miatt hosszú ideig ellenáll a koptatásnak. Bármilyen speciális párásítási feladatra alkalmazható.

   

A fúvókákon található furat mérete határozza meg a porlasztás finomságát és a fúvóka vízelvételét. Furatméret szerint az alábbi csoportokat különböztethetjük meg:

- ultra finom porlasztás – 85-100 µm-es furat méret, speciális párásítási feladatokra.
- átlagos felhasználás – 150-200 µm-es furat méret, párásítási és párahűtési feladatokra.
- nagy vízelvételi igény esetén – 300-500 µm-es furat méret, speciális, sok vizet igénylő feladatokra.

A fúvókák felépítésüket tekintve lehetnek egyszerűek, de készíthetik azokat cseppenésgátló szeleppel, esetleg beépített szűrővel.

 

Befúvó rendszer

A nagynyomású párásítás fontos eleme a befúvó rendszer, ami a fúvókákat rögzíti. Erre jellemzően három féle anyagot szoktak alkalmazni, különböző szerelvényekkel:

- rozsdamentes acél szórócső hegesztett fúvókatartókkal – nagyon esztétikus és tartós, szokásos fúvókatávolsággal léteznek gyári megoldások, egyedi fúvóka kiosztás azonban csak egyedi gyártásban készíthető el, ezért kevesen tudják szállítani.
- rozsdamentes acél szórócső fúvókatartó csatlakozókkal – nagyon tartós, hatékonyan szerelhető, ezért jellemzően nagy befúvó rendszereknél alkalmazzák.
- nikkelezett réz szórócső fúvókatartós csatlakozókkal – esztétikus és mikrobaölő hatású az anyaga miatt.
- műanyag szórócső gyors csatlakozós szerelvényekkel – sem nem esztétikus, sem nem olyan tartós, mint a fémek, de ez a legolcsóbb és házilagosan is szerelhető. Professzionális és prémium felhasználásoknál (szerintünk) nincs helye.

 

Rendszer vezérlés, távfelügyelet, riasztások e-mailben és SMS-ben

Még a manuális működtetésű rendszerek esetén is szükség van vezérlésre, ugyanis védeni kell a szivattyút a szárazon futás, a túlmelegedés, vagy a csőtörés ellen és a legegyszerűbb rendszerek is rendelkezhetnek korlátozó funkciókkal, vagy engedélyező jel figyeléssel.

A bonyolultabb rendszerek esetén a vezérlési igény nagyságrendekkel nagyobb, vezérelni kell a különböző zónákban a porlasztást, a rendszer céljától függően automatikusan működtetni kell páratartalomra, vagy hőmérsékletre vezérelve, szükség lehet naplózásra, a vízminőség figyelésére, e-mail / SMS riasztásokra, de igény lehet a komplett távfelügyelet is, ahol a meglévő épületfelügyeleti rendszerhez kell integrálni a párásítást, vagy a rendszer saját webes felületű távfelügyeletének kell Interneten bárhonnan elérhetőnek lenni.

A vezérlést a gyártók és rendszer integrátorok jellemzően kétféleképpen oldják meg:

- egyedi vezérlés – az adott gyártó által fejlesztett elektronika, program és kezelő felület. Előnye, hogy sorozatgyártásban kedvező áron állítható elő, hátránya, hogy rugalmatlan, általában nem integrálhatók bele az egyedi felhasználói igények.
- PLC alapú vezérlés – az iparban széles körben alkalmazott megoldás, bármilyen feladat és igény megvalósítható, akár teljes mértékben testre szabható egyedi igények alapján. Megfelelő eszközök alkalmazásával nagyon versenyképes áron szállítható.

 

Vízkezelés

A nagynyomású rendszer stabil működéséhez természetesen megfelelő vízre van szükség. A mechanikai szennyeződések és a vízkeménység nagyon gyorsan torzíthatja és eltömheti a fúvókák furatait, ezért megfelelően szűrt, lágy vízre van szükség a porlasztáshoz. Egyes speciális párásítási feladatoknál nem elegendő a lágyított víz, sótalanított, vagy akár ultra tiszta (UPW) vízre lehet szükség. Mivel a víz minősége kulcsfontosságú, érdemes olyan rendszer integrátort választani, aki ezen a téren is megfelelő potenciállal rendelkezik.

 

Vissza