PÁRAHŰTÉS

Angolul High Pressure Fog / Fogging (magasnyomású ködölés), vagy High Pressure Misting (magasnyomású párásítás), esetleg High Pressure Mist Cooling (magasnyomású párahűtés) néven hivatkozik a szakirodalom arra a technológiára, amelynél a tisztított vizet a hálózati ivóvíznyomás cca. harmincszorosán (70-100 bar nyomáson) kiporlasztják speciális fúvókákon keresztül.

 

Az így létrejövő mikroszkopikus vízcseppek hatalmas felületük miatt nagyon gyorsan és maradéktalanul elpárolognak, melyhez a jelentős energiát a környezetből vonják el. Ez a jelentős energiaelvonás nagymértékben csökkenti a környezeti hőmérsékletet, hazánk éghajlati viszonyai mellett akár 10-15 Cº-os hűtés is elérhető vele!

Mivel a párahűtés a felhasználók részéről pusztán a víznyomás növeléséhez használ némi energiát, nagyon alacsony költséggel, nagyon jelentős hűtési teljesítmény érhető el. Fontos azonban, hogy mivel a folyamatos hűtéshez folyamatosan kell a vizet párologtatni, ezért csak szabadban, vagy jól átszellőztetett épületekben használható a környezet túlpárásítása nélkül.

Fenti tulajdonságai miatt 120 év óta nagy népszerűségnek örvendenek a párahűtés különböző megoldásai, főként az ipar és az iparszerű mezőgazdaság területén, valamint minden olyan helyen, ahol a szabadban kell a hőmérsékletet csökkenteni.

 

Mivel az ember szubjektív hőérzetét

  • a környezeti hőmérséklet,

  • a levegő relatív páratartalom szintje, valamint

  • a légmozgás intenzitásának összessége adja,

a párahűtést ventilátorokkal kombinálva, a hőmérővel mérhető hőmérséklet csökkenés mértékénél jelentősen nagyobb szubjektív (érzett) hőmérséklet csökkenés érhető el.

Ebből adódóanzért például olyan meleg üzemi munkahelyeken is sikerrel alkalmazható, ahol az emberek akár 60 Cº körüli hőmérsékleten kénytelenek dolgozni, például egy olvasztókemence mellett.

Olyan esetben is hatásos továbbá, ahol a léghőmérséklet meghaladja a 35 Cº-ot, mert ott a levegőmozgatás önmagában már nem okoz hűvös érzetet.

 

A magasnyomású professzionális párahűtés jellemző alkalmazási területei:

  • klímaberendezések, folyadékhűtők és szabad hűtők hatékonyságnövelő párahűtése, mellyel akár 20%-os energiamegtakarítás és 15%-os hűtési teljesítmény növekedés érhető el, valamint megakadályozható a hűtőgépek magas kondenzátornyomás miatti kiállása

  • meleg üzemi munkahelyek párahűtése

  • ipari csarnokok munkahelyeinek és a termelőberendezések környezetének párahűtése

  • kertészeti üvegházak, manipuláló- és raktárcsarnokok párahűtése

  • ideiglenes zöldség- és gyümölcstárolók párahűtése

  • istállóhűtés a hősokk okozta károk enyhítésére, vagy akár kiküszöbölésére

  • közterek, vendéglátó teraszok, élményfürdők, prémium villák teraszainak párahűtése

 

A fenti felsorolásban minden elem egy link, amely az adott oldalra mutat, ahol a részletes leírás található.

 

FONTOS! Mivel a magasnyomású párahűtés magas szintű berendezéseket igényel, a beruházási költsége nem vethető össze a kerti csapra szerelhető műanyag csőével és a ventilátor elé szerelt fröcsölőtárcsával.

 

Természetesen a hatásaik között is zongorázni lehet a különbséget, ezért az ipari felhasználásoknál, ahol a környezet vizezésére jellemzően zéró tolerancia van, csak a magasnyomású párahűtést alkalmazzák. A beruházóknak persze figyelniük kell arra, hogy kitől mit szereznek be, mert a magasnyomású technológia önmagában nem garancia a vizezésmentes működésre és az ipar elvárásai szerinti műszaki tartalomra. Ebből következően érdemes a párahűtés témában egy komoly referenciákkal rendelkező cég javaslatait meghallgatni, a beruházásnál az általa adott szempontokat figyelembe venni.

 

EQUA Cool Kft. - Szakértelem, megbízhatóság, testreszabott megoldások.

 

Kapcsolat