A TECHNOLÓGIA

A speciális fúvókákon keresztül, nagy nyomáson történő porlasztás milliónyi mikroszkopikus vízcseppet hoz létre, melyek azonnal és maradéktalanul elpárolognak, így a környezet nedvesítése nélkül növelik a páratartalmat, csökkentik a hőmérsékletet, megkötik a port, polleneket, szagokat, távol tartják a rovarokat, csökkentik az elektrosztatikus kisülés veszélyét, sőt látvány célokra is alkalmazhatók.

A technológiát 1902-ben szabadalmaztatta Willis Carrier amerikai gépészmérnök, aki a nyomda- és textilipar kérésére fejlesztette ki azt a megoldást, amely egyszerre növeli a páratartalmat és csökkenti a hőmérsékletet. A technológia az elmúlt több, mint egy évszázadban az élet minden területén teret hódított és ma már nélkülözhetetlen része mindennapjainknak.

Példátlan sikerét az alábbiaknak köszönheti:

- Elhanyagolható mennyiségű energiát igényel, így ott is alkalmazható, ahol más technológiák gazdaságtalanok, soha meg nem térülők lennének. A hagyományos forralásos párologtatáshoz és a hagyományos hűtőgépek (pl. split kliímák, folyadékhűtők) energia fogyasztásához képest kettő nagyságrenddel kevesebb energiát igényel, így azok energia felhasználásának kevesebb, mint 1%-ával üzemeltethető!

- A 100%-os, maradéktalan párolgás miatt egyáltalán nem nedvesíti a környezetet, így vízre kritikusan érzékeny helyeken, például elektronikai gyártó üzemekben, nyomdákban, textilipari üzemekben, irodákban, laborokban, istállókban, üvegházakban is alkalmazható.

- A víz halmazállapot változása nagyon jelentős energiát igényel, amit ebben az esetben a párolgás a környezetből von el, így nagyon hatékonyan hűt. A hazai időjárási körülmények között 8-12 Cº-os hőlépcső érhető el vele. A humán komfort növelése céljából történő hűtés esetén a lehűtött levegő mozgatásával a szubjektív hőérzet csökkenés még jelentősebb, így eredményesen alkalmazható meleg üzemi munkahelyek hűtésére is, ahol egyébként akár 50-60 Cº a hőmérséklet.

- A párás levegőnek számos egyéb hatása van, megköti a port, a polleneket és a szagokat, csökkenti az elektrosztatikus kisülés veszélyét, távol tartja a rovarokat, így a párásítás és a hűtés mellett számos egyéb területen, akár látvány célokra is alkalmazható.

A professzionális párahűtést termelési és szolgáltatási területen alkalmazva növelhető az árbevétel és a nyereség, csökkenthetők a költségek és fokozható az üzembiztonság.

EQUA Cool megoldások születése

Alkalmazási lehetőségek és megoldások:

Ipari párásítás és párahűtés

Kertészeti párásítás és párahűtés

Istállóhűtés és párásítás

Kereskedelmi párásítás és párahűtés

Irodai és labor párásítás

Látvány- és élmény párásítás

Prémium kültéri hűtés